Ragdollokról

A ragdollok nyugodt és kedélyes, könnyen kezelhető, így kitűnő társ. Társaságkedvelő, más macskákkal és kutyákkal is jól kijön. Idegenekkel barátságosak ezért vigyázni kell a kinti tartózkodással. Kedvesek és szeretetreméltóak, imádják a társaságot és nem szeretnek egyedül lenni. Jól alkalmazkodnak a lakáshoz is, nem hangosak. Gyerekekkel barátságosak, terápiás állatként is megfelelnek. Nálunk a hangos zenét és a gyerek zsibajt is szeretik. Játékosak! Haza érkezésünkkor köszöntenek, „jönnek és mesélnek”.

Története:

Az 1960 évek elején Amerikai Egyesült Államokból, a kaliforniai Riverside városából származó, Ann Baker tenyésztette ki a Ragdoll cicákat. A ragdoll egy perzsa nőstény és egy burma keresztezéséből jött létre. 

breed.htm_txt_Ann_Baker_w_ragdoll_fugianna

Ann Baker perzsamacskák tenyésztésével foglalkozott és felfigyelt a szomszédjához Mrs. Penels-hez szegődött kóbor, perzsa-angóra típusú félhosszú szőrű macskára, Josephine-re.breed.htm_txt_ragdoll_josephine A Josephine nevű nőstény perzsa macskát a vemhessége alatt ütötte el egy autó, ám túlélte a balesetet, viszont a viselkedése megváltozott, szelíd és gyengéd lett. Kölykei is örökölték tőle ezt a temperamentumot.  Ann megpróbálta ezeket a természeti jegyeket továbbörökíteni a fajtában és ebbe a programba vonta be először Josephine cica egyik utódát. A következő években megszülettek az olyan híres tenyészcicái, mint Daddy Warbucks, Raggedy Anne Fugianna, Kyoto, Tiki. Fáradozásai sikeresnek bizonyultak a ragdoll fajtát egyre több egyesület ismerte el, mint fajtatiszta cicát. A ragdoll fajta, amelynek neve az angol „rongybaba” szó, miután a macskák jellegzetesen elernyedtek, alacsony izomtónust produkálva.  1965-ben fogadták el önálló fajtaként az Egyesült Államokban, majd 1971-ben Ann Baker megalapította az International Ragdoll Cat Association-t (Nemzetközi Ragdoll Macskaszövetség, I.R.C.A.). 1969-ben került Baker tenyészetéből két példány az Egyesült Királyságba, ahol 1987-ben alakult meg a British Ragdoll Club (Brit Ragdoll Klub). A G.C.C.G. 1991-ben, a F.I.Fe 1992-ben ismerte el. Az első ragdoll 1985-ben került Németországba, majd 1986-ban Franciaországba, ahol 1993-ban tenyészklub is alakult. 

Általános leírás:

Fej:

Közepes méretű, széles, enyhén ék alakú lekerekített kontúrokkal. A koponya fülek közötti része lapos. A homlok enyhén gömbölyű. A pofa jól fejlett. Az arcorri rész gömbölyű, közepesen hosszú, jól fejlett. Mérsékelt stop. Az áll jól fejlett.

Fül:

Közepes méretű, alapjánál széles, egymástól távol állnak. Kissé előrefelé mutat, vége lekerekített.

Szem:

Nagyok, oválisak, enyhén ferde metszésűek. Minél intenzívebb kék szeműek a bunda színének megfelelően.

Nyak:

Rövid és erős.

Test:

Nagy, hosszú, erőteljes felépítésű. A mellkas széles, jól fejlett. A far nehéz, erős. Közepesen nehéz csontozatú.

Láb:

A lábak közepesen hosszúak, csontozatuk közepesen nehéz. A hátsó lábak kissé hosszabbak a mellsőknél. A mancs nagy, kerek, tömött, a lábujjak között szőrpamaccsal.

Farok:

Hosszú, a testtel arányos, elég vastag a tövénél, vége felé elkeskenyedő. Dús, hosszú szőr borítja. Félhosszú, puha, selymes, testhez simuló szőrzet. Mozgás közben a bunda pamacsokra válik szét. A nyakfodor tekintélyes méretű.

Színváltozatok és mintázatok:

A ragdollok elfogadott színei:

– Fókabarna ( Seal )
– Kék ( Blue )
– Csokoládé ( Chocolate )
– Lila ( Lilac )
– Vörös ( Red )
– Krém ( Cream )

Mintázatuk:

Colorpoint:

(Sziámi mintázatnak is hívják), a test világos színezetü; a pofi, a fülek, a lábak, a farok  (pointok) sötét színüek, sötétebbek a test színénél. Fehér szín nem lehet a pointokon.

Mitted:

Gyakorlatilag ugyanaz, mint a colorpoint, csak a mellsö lábakon fehér papucs látható, míg a hátsó lábán fehér csizma található. Az állától a farka tövéig fehér szín húzódik. Elfogadott a pofa közepén húzódó fehér kis rész, ekkor az orr lehet rózsaszín.

Bicolor:

Az arcon fordított „V” alak található, homloktól egészen az állig. A gallér, a mellkas, a has, a láb mindig fehér. A cica színe a fülén, a hátán, a farkán található.

Tortie:

Másnéven tricolor vagy teknőctarka, a vörös, illetve a krém szín keveredik kékkel, lilával, csokoládéval vagy fókabarnával.

Lynx:

A fenti három szín bármelyike, azzal a különbséggel, hogy a színekben cirmos mintázat található. Barbara cicánk ilyen színű!

Torbie:

Tortie és a Lynx együttes megjelenése.

A végleges szín csak 2 éves korra alakul ki a ragdoll cicáknál, és az életkor elöre haladtával sötétedik. Általános megjelenése erőteljes, masszív. A nőstény macska jóval kisebb a kandúrnál.